Månadens fåglar – Mars 2020

Vårfåglar

Under mars kommer den andra vågen med årskryss här i Mälardalen när de första vårfåglarna börjar anlända i stora mängder. För egen del handlar det om att besöka våtmarker och hålla utkik på åkrar. För de första vårfåglarna är verkligen åkrarna och ängarnas fåglar. Sånglärka, tofsvipa, gäss och svanar.

Jag och Benjamin drog ut en dimmig dag till Asköviken när rapporterna om gäss hade börjat droppa in på Artportalen. Dagen innan hade jag passat på att göra ett besök innan jobbet och hittat sädgäss och vitkindad gås. Nu var dimman riktigt besvärlig, men vi hittade ändå bläsgäss som gick hyfsat nära. Råka hade rapporterats och vi försökte länge kolla igenom flocken med kajor och kråkor efter någon råka, men lyckades inte.

När vi väl gav upp så började dimman lätta och vi gjorde ett stopp vid Naturskolan för att spana av svanarna och gässen där. Ett klokt drag, för där hittade vi både mindre sångsvan och spetsbergsgäss.

Sådär har det fortsatt hela mars. Korta besök vid åkrar, ängar och våtmarker och checka av de nya arter som anländer. De flesta besök har faktiskt genererat årskryss.

Uggleveckan

Vecka 12 är det ugglevecka i Västmanland. Då ska man ut och leta ugglor i skog och mark. I Västerås har vi sedan 2017 systematiserat det lite mer än andra kommuner och jag har 2 zoner som jag lyssnar av på samma sätt varje år. Den första zonen ligger granne med en zon där det finns berguv, så jag brukar börja med att lyssna efter den strax innan solnedgång och sedan bege mig till min zon.

Jag brukar också ha som mål att lyssna in alla häckande ugglearter i kommunen under denna vecka. Som vanligt gick det ganska bra, men slaguggla satt ganska långt inne i år. Pärluggla som brukar vara den jobbigaste hade jag och Benjamin redan hängt in före uggleveckan.

På grund av coronapandemin ställde vi in den planerade uggleexkursionen, så det gav lite mer tid för egen skådning.

Inventering

Att inventera fåglar är något jag gjort utan att jag egentligen fattat att jag gjort det. Att systematiskt räkna fåglar på samma sätt på samma lokal över tid. De senaste åren har jag även börjat ta på mig inventeringsuppdrag. Dels för vår fågelförening och dels för Svensk fågeltaxering via vår Länsstyrelse.

I Västmanlands Ornitologiska Förening har vi inventerat fåglarna på Hälleskogsbrännan och i mitten av mars gör vi den första inventeringen där.

Årets milda vinter må ha påverkat fåglarna, eller så är det vegetationen som kommit tillbaka, för jag hade väldigt mycket mer fågel där i år än vad jag brukar ha. Framförallt gulsparv förekom många fler än tidigare år.

Kortfakta

Antal inrapporterade arter: 68
Antal årskryss: 28
Antal kryss: 0

Minnesvärda observationer

  • Hittade en pärluggla i Skultunaskogarna
  • Benjamin ädelkryssar sparvuggla
  • Prutgås i Svartådalen
  • Stripgås i Västerfärnebo

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.