Nu när vi tvingas att hålla oss hemma mer och vara mindre sociala så blir serietittande och filmtittande ett ganska naturligt val.

Hemma hos oss kollades det på kriminalserier redan innan pandemin drog igång, så här snurrar det bara lite mer av dessa på alla möjliga tänkbara språk.

Själv tittar jag lite halvslappt på dessa. Jag föredrar historiska kostymdramor där jag får möjlighet att leta efter anakronismer som den besserwisser jag är.

Några favoritserier jag hållit koll på och följt de senaste åren är….

Poldark – En släktsaga från 1700-talets England som utspelar sig bland gruvägare och gruvarbetare i Cornwall.

Vårt tid är nu – Svensk släktsaga från andra världskrigets slut fram till 70-talet.

Fröken Frimans krig – Svensk kvinnokamp från förra sekelskiftet.

Nu har jag hittat ytterligare en serie som blandar fiktiva och riktiga personer och visar en historisk händelse, med ett fiktivt drama.

The English game handlar om fotbollens första stapplande år i England under slutet av 1800-talet. Där får man bland annat följa Fergus Suter. Av många ansedd som världens första professionella fotbollspelare.

Den som tror sig få se mycket fotboll blir kanske en smula besviken och den som vill se skönlir blir ännu mer besviken. Det är ju fotbollens barndom vi pratar om. Att bara spela med 6 anfallare och hela två försvarare ansågs som något kontroversiellt.

Det är ett drama och det handlar mer om klassklyftor och den kamp mellan överklassens ädla ideal om gentlemän och amatörer mot arbetarklassens mer passionerade sätt att se på fotboll.

 

Det är faktiskt inte alls svårt att dra paralleller till dagens fotboll där kampen mellan ståplatskulturen och slipsnissarna fortfarande pågår.

Det kan ju vara nyttigt för vissa att titta på denna serie för att lättare sätta saker i perspektiv.

Jag gillar serien och har i princip sträcksett den. 5 av 6 avsnitt är redan avverkade.

Se trailer här