Även om det faktiskt är ok att åka ut och fågelskåda nu i cornoatider så kanske man inte kan eller vill ge sig ut bland andra och riskera att bli smittad, eller smitta andra.

Då kan det vara läge att skåda hemifrån köksfönstret eller balkongen, eller som vi inbitna skådare brukar säga. Tomtskåda.

Man hittar ganska mycket fåglar hemma, mycket mer än man kanske tror om man aldrig gjort det tidigare. Det är förvisso glesare mellan fåglarna på en radhustomt än om man ger sig ut på en känd fågellokal, men nu under sträcktider så passerar fåglar av alla möjliga arter även över städer och den som ger sin tomt lite tid för fågelskådning kommer troligtvis att göra något roligt fynd.

Här kommer några små tips för att kunna bocka av fler arter på din tomt.

Kikare

Även om det bara är en liten radhustomt som i mitt fall så är kikaren ett oumbärligt hjälpmedel för att kunna se fåglarna närmre än vad de egentligen är. Dessutom räknas även arter utanför tomten om du själv är på tomten, och för att kunna identifiera förbiflygande fåglar måste man för det mesta ha en kikare.

Packa inte undan din kikare när du inte använder den. Ha den alltid framme på köksbordet  eller något annat ställe nära så att du snabbt kan nå den om någon fågel dyker upp.

Lyssna

Tycker du att läten och fågelsång är svårt? Du är inte ensam. Många som skådat fågel i flera år har fortfarande svårt att artbestämma fåglar enbart på läten, men det låter på oss som om alla kan alla läten som ett rinnande vatten.

Ta tiden hemma som en lärotid. Lär dig de vanligaste arternas sång och sätt dig på balkongen, uteplatsen eller öppna fönstret och lyssna. Bofink, lövsångare, rödhake, talgoxe, koltrast och svartvit flugsnappare är några bra arter att börja med. När du sen kan deras läten så kommer du lättare att märka om det är något annat som också sjunger där hemma, då kan du fylla på din kunskapsbank med fågelsång som du känner igen undan för undan.

För att kontrollera och lyssna hur olika fåglar låter finns det en del appar som man kan använda. Fågelguiden som är den digitala versionen av fågelboken med samma namn är den app som alla fågelskådare använder. Där finns det lite läten till de flesta fåglarna. Den kostar en slant, men det är den värd och finns till både iOS och Android.

Man kan också hitta fågelsång och fågelläten på nätet. Då är sidan https://www.xeno-canto.org/ den absolut bästa. En databas där användarna lägger upp sina egna inspelningar. Det kan bli väldigt många för vissa arter, men de har ett betygsystem så att man kan sortera dem efter kvalité.

Att använda en app eller söka i en databas kräver att man har en viss förkunskap och ett någorlunda hum om vad det är man letar efter för läte. För en nybörjare kan det vara bra att börja med en fågelsångsskola där någon också berättar lite om fåglarna och presenterar dem bra.

Naturmorgon har en sådan fågelsångsskola. https://sverigesradio.se/gruppsida.aspx?programid=5099&grupp=24101

Har du Spotify kan jag också rekommendera Fågelfestivalen som är framtagen av BirdLife Sverige och Naturskyddsföreningen med Mark Levengood som pedagogisk följeslagare.

Öppna fönstret

Har du kläm på läten och fågelsång så är ett tips att ha fönstret öppet så mycket du kan. Gärna sovrumsfönstret så att du kan vakna till fågelsång. Sitter fåglarna nära fönstret och sjunger kan det dock leda till förstörd nattsömn, så jag förstår om man vill prioritera sömnen och stänger fönstret.

En annan fördel med att ha sorvrumsfönstret öppet under natten är att många fåglar sträcker på natten och man kan på så sätt upptäcka arter man annars skulle missa. Själv har jag haft kustpipare, drillsnäppa, sothöna och sjöorre flygandes över huset när jag legat i sängen och då och då lyckas jag också höra en uggla.

Detta kräver dock en del koll på alla läten, men även här kan man lära sig lite vanliga arter. Hålla koll på artportalen vad som rastar i närheten just nu och leta flyktläten på dessa på t ex Xeno-Canto.

Håll koll på Artportalen

Artportalen är ett rapportsystem för alla artgrupper, men just fågelskådare är extra flitiga att använda denna och vi rapporterar in det mesta vi hör och ser där.

Som jag nämnde i stycket ovan, så kan man med hjälp av artportalen hålla koll på vad som ses i sitt närområde. Då kan man också bilda sig en uppfattning vad som är rimligt att upptäcka just där och då.

Locka till dig fåglar

Jag vet att en del personer matar fåglar året runt, men jag är ingen vän av det. Det finns tyvärr ingen gedigen forskning på det, men den som finns indikerar att fåglar som matas under häckning har svårare att få fram sina ungar. Gissningsvis får ungarna inte tillräckligt med näring, när föräldrarna har lättillgänglig men kanske inte så näringsriktig föda på nära håll. Därför tycker jag att matning av fåglar är en vintersyssla.

Sommartid kan man locka till sig fåglar på annat sätt.

  • Man kan skaffa ett fågelbad. Fåglar behöver både bada och dricka.
  • Man kan sätta upp holkar
  • Man kan låta rishögen från vårstädningen ligga kvar
  • Man kan skrämma bort grannens katt. Har du egen katt bör du hålla den inne.

 

Det var mina små tips på hur man blir en bättre tomtskådare.