Årskryssning på Öland

Vi brukar normalt göra en vårresa och en höstresa till Öland. De senaste åren har det på grund av pandemin bara blivit höstresor. 2021 började dessutom Benjamin gymnasiet vilket gjorde att vi inte fick extra ledigt, så vi valde att åka ner två helger istället.

Men nu var det inte det jag skulle skriva om utan om mitt första besök på Öland under vintern. Jag hade ju själv valt det eftersom jag fyllde 50. En perfekt 50-årspresent att få fira på Öland med familjen.

bara halva familjen är fågelskådare så valde vi att bara ägna en heldag åt skådning och det fick bli den första januari då den nya årslistan skulle fyllas. Jag brukar normalt hamna på 40-50 arter hemma i Västmanland när jag ger mig ut på nyårsdagen. Nu hade jag lite större förväntningar. Framförallt hade jag förväntningar på arter jag normalt brukar hänga in först i maj.

Vi började på Södra udden, där vi började på gubbhyllan. Som nybliven 50-åring kände jag mig riktigt hemma. Här blev det andspaning och även lite sträckande fågel. Benjamin den lymmeln fick in en storlom som jag missade. Annars fick vi in det mesta utom kricka.

Efter det tog vi en promenad ner mot udden och runt fågel blå. Ängspiplärka, skärpiplärka och rödbena och en hel del säl hittade vi där. Även dvärgmås. En art vi annars får vänta till maj innan de dyker upp hemma.

Efter att ha hängt in det vi ville där styrde vi upp mot Sandvik, en dryg promenad på en kilometer som blev två för att hitta berglärkorna som övervintrade på sandrevlarna utanför Schäferiängarna. Vi hittade även snösparvar som lockande flög förbi. Inga mängder, men det räcker med en för att få årskryssa.

Den dryga promenaden gjorde att det tog längre tid än väntat att ta oss ifrån udden. När vi landade vid Södra Lundparkeringen för toabesök tyckte vi även det var dags för lunch. Ett bra drag. Där kunde vi hitta kungsfågel, rödhake, nötväcka och sidensvans som faktiskt var ölandskryss.

Korta dagar innan solen går ner gjorde att vi faktiskt kände oss en smula stressade. Vi ville ju hinna med lite fåglar till och vi höll koll på artportalen var vi skulle bege oss för att få in så mycket som möjligt.

Nu styrde vi norrut mot Västerstadsviken och Kastlösa där det rapporterats en del gäss och ett besök vid matningen vid Penåsa ville vi också hinna med. Där hade vi mest fåglar vi har hemma, men på Ölandslistan är det roligt med svartmes och stenknäck. En sidensvans flög svirrlande förbi.

Nu styrde vi mot Mörbylånga där vi räknade med att hitta något kul vid reningsverksdammarna och även råkor borde vi hitta där. Vid dammarna hittade vi sothöna och snatteränder, men vi ångrar att vi var lata och inte tog med tuben, för på Artportalen kunde vi se att det funnits mer fåglar där. Brunand, rörhöna och kricka. Slarvigt av oss.

Råkor fanns det i mängder inne i Mörbylånga och även ringduva vilket var riktigt kul.

Nu hade vi bara ett ställe till att besöka innan solnedgången. Färjestadens dämme där en rördrom gäckat oss tidigare. Det blev ingen rördrom denna gång heller, men väl gråhäger och gärdsmyg för min del.

Dagen slutade med 66 arter totalt för oss tillsammans. Jag 65 och Benjamin 64.
Jag hade rödhake och skäggmes som han missade och han hade storlom som jag missade.

En riktigt trevlig start på det nya året.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.