Fåglar jag fotat – större turturduva

Att dippa som fågelskådare betyder att man misslyckas att se en fågel som man försökt att se. Att jag skriver det nu handlar om den större turturduvan som är min mest dippade fågel.

Första försöket gjorde jag i Munksund under julhelgen 2011. Så värst seriöst var det kanske inte. Vi hade några bekanta som vi skulle hälsa på i Munksund så vi passade på att gå en runda och hoppas på det bästa, men det gick inte.

Sen dröjde det till 2019 innan jag gjorde något försök och då dippades det med råge. Det började när vi skulle till Halland och Skåne för lite trevlig vinterskådning. Då hade de en större turturduva i Gullbrandstorp som vi försökte hitta på vägen ner mot Laholm och även på vägen hem. Men det blev två fruktlösa försök.

I april var det sen dags igen. Vi skulle till Umeå på BirdLife Sveriges riksstämma och utanför Hudiksvall hade det siktats en större turturduva. Men även här blev det dubbla dippar. Både på vägen upp och på vägen ner.

Men det var inte slut där. För mot slutet av året hittades en i Kristinehamn som vi gjorde ett försök på i mellandagarna. Men det gick som alla andra gånger jag försökt se en större turturduva.

Sen kom 2020 och alla vet ju vad som hände då, men vi hade några lyckliga veckor innan pandemin bröt ut. Nu hade turturduvan i Kristinehamn uppfört sig mer regelbundet och vi kunde helt enkelt åka dit och vänta ut den. Vi var där strax innan solen gick upp och väntade vid trädgården där den brukade komma på morgonen. Jag stod och spanade och fick syn på en fågel som jizzen inte riktigt stämde på för de fåglar jag känner igen och mycket riktigt var det den större turturduvan som kom flygande lågt längs gatan och rakt in i en rododendronbuske.

*jizz = helhetsintrycket på fågeln. rörelsemönster, storlek, beteende mm som gör att den bedöms som en viss art. Jizzen är helt enkelt känslan man får innan man ser den tillräckligt bra för att kunna artbestämma den.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.