Vi borde sluta kryssa invasiva arter

Invasiva arter är ett begrepp som lätt misstolkas. Lyssnar man bara till ordet så är det många som drar ett likhetstecken med att arten tränger undan andra arter. Men det är en lite för grovt. Då skulle t ex sångsvan kunna klassas som invasiv eftersom både hane och hona hjälps åt att försvara sitt revir och på så sätt tränger de undan knölsvan om det uppstår konkurrens om revir mellan dessa arter.

För att klassas som invasiv i den bemärkelse myndigheter och forskare använder det måste även arten vara främmande och införd. Så om kanadagås eller mandarinand skulle ha en negativ inverkan på naturligt förekommande arter skulle dessa klassas som invasiva.

Vi har inte så värst många fåglar som vi klassar som invasiva i Sverige och framförallt ingen som förekommer här kontinuerligt. Men det finns tre arter som noterats och som förekommer då och då.

Brun majna – eller Beostare som den också kallas. Hölls tidigare som burfågel.

Nilgås – Har hållits som parkfågel i Europa och tränger undan andra arter

Amerikansk kopparand – Utgör ett stort hot mot vår inhemska kopparand som är akut hotat. Detta eftersom den hybridiserar med vår kopparand.

Brun majna kategoriseras som en förymd burfågel och är inte kryssbar, men de andra två är kryssbara enligt club 300:s kryssregler och det tycker jag är en smula problematiskt.

Vi vill inte ha in dessa arter i Sverige och i den Amerikanska kopparandens fall så pågår ett riktat försök att utrota den helt från Europa.

Att dessa arter rapporteras in och att de avlivas är ganska viktigt och nyss hittades en am. kopparand i Danmark och på facebook diskuteras genast varför den måste skjutas och om det t ex går att vänta så att så många som möjligt kan kryssa den först. I detta fall har den dessutom hittats tillsammans med en vanlig kopparand, så det är lite extra bråttom vill jag påstå.

Visst är det kul att kryssa fåglar och jag brukar ofta se det som en krydda i fågelintresset, men kryssandet får aldrig vara viktigare än fågelskyddsarbetet och naturnyttan. Därför tycker jag nog att det är dags att plocka bort nilgås och am. kopparand från våra krysslistor. Men det skulle troligtvis bli en massa protester som det alltid blir så fort det kommer förändringar i de officiella fågellistorna som vi använder oss av när vi kryssar.

Fast vi har ju nyligen fått mandarinand, stripgås och gulkindad kricka omkategoriserade så om vi plockade bort två arter skulle vi ändå ligga på plus.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.