Bra start på maj

Första maj brukar normal komma som en extra ledig dag som jag utnyttjar till fågelskådning. Att datumet ligger bra i tiden för många återvändande flyttfåglar gör just denna dag lite extra spännande och det har blivit en och annan rolig fågel att minnas just första maj.

2015 var väl det året som etsats sig fast bäst i minnet, när vi drog till Värmland för en småtrapp och sen fick dra hem igen för en svarthalsad dopping i Frövisjön som dessutom kompletterades med tre ägretter och sen avslutades dagen med en biätare.

Foto: Andreas Trepte, www.avi-fauna.info

I år hade vi inga storslagna planer. Jag skulle hjälpa min mamma med hennes telefon och på eftermiddagen skulle vi förbereda vår märkplats inför ringmärkningssäsongen som börjar på fredag.

När jag åt frukost kom det dock ett larm om tuvsnäppa i Asköviken så då blev det fart på mig. Jag stod på 199 arter i Asköviken och vill gärna ta mig upp på 200 så jag gick och väckte Benjamin som efter några grymtningar tog sig upp och sen drog vi iväg mot Asköviken och Rastis där fågeln sågs.

En liten vadare och många tuvor att gömma sig bakom gjorde inte saken lätt, men efter att ha svept med tuben fram och tillbaka över pölen ett antal gånger kunde vi till slut se den.

200 kryss i Asköviken betyder att jag bjuder på tårta i tornet nästa helg när vi har fågeltornskampen.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.