Vintermatning

Profilbild för Johan Karlsson

Jag matar fåglar på vintern som många andra fågelintresserade och vintermatningen hemma hos mormor och hos oss när jag var liten var det som väckte mitt fågelintresse.

Tillsammans med skadade fåglar och övergivna fågelungar så är fågelmatning de frågor som engagerar mest i fågelgrupper. Skadade fåglar och fågelungar går jag inte in på här. Jag får se om jag vill skriva något om det i vår när det blir tid för det.

Ett problem som uppstår när det blir engagerade och känslomässiga diskussioner kring fågelmatning är vad som är nyttigt eller inte nyttigt för fåglar och många gör det enkla felet med att dra likhetstecken med nyttig mat för oss människor och nyttig mat för fåglar.

Fåglar har en helt annan ämnesomsättning och matsmältning än vi så det går inte att göra en sådan jämförelse. De ska ha så mycket energi som möjligt för så lite ansträngning som möjligt. Något vi skulle bli sjukligt feta av med välfärdssjukdomar som diabetes som följd.

Fåglar lever inte tillräckligt länge för att utveckla dessa sjukdomar. De behöver den energirika kosten för att bygga upp ett fettlager som de har som flygbränsle helt enkelt.

Sen finns det en hel del andra myter som vi fågelkunniga försöker slå hål på så jag gör väl mitt för att hjälpa till.

  • Ris sväller i fåglarnas magar så att de dör Nej det gör det inte, däremot är ris inte så energirikt så det är ganska olämpligt som föda ändå.
  • Om man börjar mata så måste man fortsätta annars svälter fåglarna Nej, de har vingar och flyger någon annanstans för att hitta mat. Det är deras naturliga sätt att överleva vintern.
  • Fåglarna behöver vår hjälp för att klara vintern Nej, de har nytta av vår hjälp, men de behöver inte den. De har som nämnts ovan vingar och flyger vidare om det saknas föda där de slår sig ned. Vi har nog mer nytta av att mata fåglarna än vad de har av att vi gör det.
  • Saffran är giftigt för fåglar Nej, det är så små doser att det inte är farligt för fåglarna att äta smulor från lussebullarna. Men bröd och kaksmulor ger inte så mycket energi så jag matar ändå inte med det.
  • Salt mat är farligt för fåglarNej det är det inte. Fåglar äter inte tillräckligt mycket för att det ska bli ohälsosamt för dem om du hänger ut fläsksvålen från julskinkan.
  • Fåglar luras att stanna om man börjar mata för tidigtNej det gör de inte. Driften att flytta hos flyttfåglar är så stark. Har du någonsin sett en lövsångare eller gök mitt i vintern? De som stannar stannar för att de kan tillgodose sig den föda som erbjuds här.

Mata fåglar är kul och det är också roligt att experimentera lite med olika fröblandningar och annan mat för att se vilka fåglar man kan locka till sig.

Natursidan har skrivit en bra guide till fågelmatning där man kan läsa mer och få tips om olika fåglars favoritmat t ex.

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.