Fåglar jag fotat – turkduva

Profilbild för Johan Karlsson

En relativt sentida invandrare till Sverige. Den spred sig från den sydöstra delen av Europa över hela kontinenten. Därav namnet. Till Sverige kom den på 50-talet och nu är den en allmän häckfågel i framförallt södra Sverige.

Här i Västerås häckar den ganska sparsamt, men vissa år verkar häckningarna lyckas riktigt bra och man kan se ganska många turkduvor på höstarna.

Den här bilden tog jag från Benjamins sovrumsfönster en morgon i maj 2013. Vi hade ringduvor på tomten ganska ofta och tittade ut och fick syn på dessa i grannens äppelträd innan vi skulle iväg till skolan och jobbet.

Kul start på dagen och ett roligt tomtkryss. Jag har haft turkduva en gång till på tomten, då var det en som sjöng och hördes in i sovrummet en morgon, men de verkar inte ha etablerat sig hemma hos oss, för några fler gånger har vi varken sett eller hört dessa vackra duvor.

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.