Gäddeholmsskolans fågelmello – Andra chansen

Nu har vi under fyra veckor röstat fram vilka som ska vidare i vår fågelmello, för att fylla Andra chansen tog jag hjälp av 3 erfarna fågelskådare som bland fyra jokrar fick utse två för att fylla ut startfältet, så här följer alla deltävlingars tvåor och två jokrar utsedda bland treorna i deltävlingarna.

1. Steglits

Från vår första deltävling kommer denna art. En art som har den goda smaken att presentera sig när den kommer flygande. Namnet är annorlunda jämfört med många andra svenska fåglar, men det beror på att den fått namnet av hur den låter när den flyger. Lyssnar man noga hör man ”steglits – steglits” när det kommer en steglits flygandes förbi.

Den sjunger tidigt på året och redan i januari och februari kan man höra dem sjunga om solen skiner och det blir lite mildare väder.

2. Gärdsmyg

Denna lilla flygande köttbulle knep andra plats i deltävling 2. En mycket liten och mycket tuff fågel som i ganska stor utsträckning stannar kvar på vintern och lever på småkryp och insekter. Under vintern hör man dem knarra i ris och täta buskar nära vatten. Nu börjar den snart sjunga och då kommer vi att höra den från skolgården.

3. Enkelbeckasin

Från deltävling 3 som blev lite strulig på grund av mig, blev det till slut enkelbeckasin som knep andra platsen. En av Sveriges vanligaste vadarfåglar som trivs där vatten möter äng. Så vill man höra enkelbeckasin i trakterna kring Gäddeholm ska man ge sig ut mot Trådarängarna när solen är på väg att gå ner i april. Enkelbeckasin har många gamla namn som himmlaget och porsgök och alla anspelar på dess märkliga läte som den gör genom att spärra ut sina stjärtfjädrar och låta dem vibrera när den dyker i luften.

4. Lövsångare

Sista deltävlingens tvåa blev lövsångare. En liten grön fågel som är Sveriges absolut vanligaste fågel. Flyttar till Afrika och kommer tillbaka till oss i april. Så snart är den här och sjunger för oss. För det är dess läte man upptäcker den på. Liten och grön gör att den har väldigt lätt att gömma sig bland trädens blad där den hittar både mat och skydd.

5. Svarthätta

Den första av jokrarna som mina fågelskådande vänner utsåg. Svarthättan var alla överens om att den skulle vara med. En fågel som inte flyttar lika långt som många andra sångare och den kommer också lite tidigare och det händer att svarthättor övervintrar hos oss i Sverige. Hanen har svart huvud och honan har brunt huvud. Hanen sjunger tidigt på morgonen och sent på kvällen, men man kan höra svarthättor mitt på dagen också. En sång med melodi och klara toner. Från deltävling 3

6. Trädpiplärka

Från deltävling 2 kommer denna vanliga men ändå ganska okända fågel. Där det finns lite träd tillsammans finns det högst troligt trädpiplärkor. Men den kommer sällan in i trädgårdar så bor man inte nära en skog eller träddunge hör man eller ser man sällan en trädpiplärka. Ger man sig ut i skogen tidigt på morgonen kommer man garanterat att få höra den. En kvittrande fågel som avslutar sin sång med en liten laserpistol. Flyger samtidigt som den sjunger.

Det var alla bidrag i Andra chansen. Nästa vecka är sportlovet slut och då är det dags för final.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.