Månadens fåglar – november 2023

Skådarmässigt har jag varit ganska lat under november i år. Dels har vädret varit ganska tråkigt och dels hade jag varit sysselsatt med möten, ringmärkning mm. under helgerna i oktober så när jag väl fick en ledig helg så var inte fågelskådning prio även om jag givetvis lyckades klämma in lite i alla fall.

Öland

Benjamin tillbringade höstlovet på Ottenby vilket jag skrev om redan i oktober eftersom lovet började sista helgen i oktober och slutade första helgen i november. Jag hade lovat Benjamin och Petter att hämta hem dem så jag lurade med mig min skådarkompis för en kort visit på vår favoritö.

En kort vistelse, men tack vare att grabbarna ägnade sig åt nattfångst och ringmärkning av ugglor behövde vi inte begränsas av dagsljus för skådning. När solen gått ner åt vi middag och sen hängde vi på fågelstationen och fick vara med när de märkte.

Att smyga omkring i mörkret runt fyren där det sträckte trastar och rödhakar i ganska stora mängder samtidigt som jord och hornugglor jagade var en riktigt fin upplevelse.

Dagtid ägnade vi åt vanlig skådning, men vi tog det ganska lugnt och när vi fick med oss grabbarna undrade de vad vi gjort när vi var själva eftersom vår artlista var så kort. Vi hade helt enkelt strosat runt och njutit och löst alla möjliga världsproblem.

Svarthakad buskskvätta och bergtajgasångare blev nya arter för året och sen dängde vi till med en mandarinand på Ölandslistan.

När vi var och tittade på bergtajagasångaren så fick vi larm hemifrån om en större piplärka i Asköviken. Kul tänkte vi, men hade ingen brådska hem även om det vore en ny art både i Västmanland och i Asköviken. När vi sedan var på bron så kom det ytterligare larm om att det rörde sig om en mongolpiplärka. Det hade inneburit ett kryss för oss alla, men hur vi än vred och på tiden så såg vi inget lagligt sätt att ta oss hem för att kryssa den.

Vintermatning

Även om vi tjuvstartar lite redan i oktober, så är november den månad när vår vintermatning börjar på riktigt. Både skolans och vår egen.

Under min första lediga helg efter sommaren så var det ganska trevligt att vakna upp i lugn och ro och först hitta en gråsparv vilket vi aldrig hade besök av förra året. Strax därefter dök två domherrar upp. En art vi haft runtom oss, men ytterst sällan på matningen.

Dagen efter när Benjamin sent om sider vaknade så bestämde han sig för att hålla räkningen ordentligt en dag. Domherrarna från gårdagen kom tillbaka och nu var det en hona med. Strax därefter började trädgården koka när en flock stjärtmes dök upp. En art vi haft på tomten, men aldrig på matning. Riktigt kul.

På jobbet har jag gnetat på. Precis som hemma är det talgoxar som dominerar, men där har jag svartmes och entita som dyker upp frekvent också. Måndagen efter att domherrarna dök upp hemma kom det domherrar till skolans matning också. Dessutom lyckades jag hitta en trädkrypare där.

På jobbet är mitt stora problem dovhjortar som rivit ner och förstört mina talgbollsmatare. Nu har jag fått tips om att hänga upp fårull på dem och hur det går med det får ni läsa om i december.

Wingspan

Vi köpte Wingspan för två år sedan typ och spelade det ganska mycket i början och det var riktigt uppskattat av oss alla här hemma. Även den halvan av familjen som inte är lika tokiga i fåglar som jag och Benjamin.

I år la jag till en spelkväll i fågelklubbens höstprogram. En idé jag haft sen jag först spelade spelet. Nu kom jag dock på att det måste ha varit minst ett år sedan jag spelade spelet och om jag skulle hjälpa folk som inte kommit igång med spelet så måste vi ju spela det någon gång så att vi inte stod där som frågetecken när vi väl bjudit in alla som ville.

Jag fick till två spelkvällar innan. Först en med vår programgrupp och sen en med familjen. Riktigt roligt. Jag förstår inte varför vi slutade spela spelet.

Spelkvällen med fågelklubben blev en riktig succé. Två partier var igång samtidigt och alla hade en riktigt rolig kväll som vi måste planera in fler av.

Nu har jag önskat mig nästa expansion Oceanien i julklapp. Eftersom jag köpt originalspelet och europaexpansionen på svenska måste jag ligga ett steg efter och får vänta med den senaste expansionen Asien tills den finns på svenska.

Eftersom jag inte alltid får med mig min familj på att spela så har jag tagit hem Wingspan till X-box också. Man tappar det sociala och det är inte alls lika roligt som att spela brädspelet, men det duger när man inte får med familjen.

Månaden i siffror

Antal inrapporterade arter: 65 (nytt rekord. Mest på grund av att jag inte är flitig att rapportera i november)

Antal fältdagar: 15

Antal X: –

Antal årskryss: 2

Årskryss Vstm: 

Minnesvärda observationer: 

  • Jordugglor och hornugglor som jagar runt fyren i mörker
  • Svarthakad buskskvätta
  • Bergtajgasångare
  • Ölandskryss på mandarinand


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.