Årskryssning i Ekeby våtmark

Vi brukar ha en exkursion med inriktning på årskryss i våtmarksmiljö i början av året. Ibland åker vi till Råstasjön i Solna och ibland till Ekeby våtmark. Det är de våtmarker vi har på lagom avstånd som så gott som alltid har öppet vatten.

Öppet vatten är vad som behövs för att hitta lite mer spännande övervintrare i Mälardalen.

Ekeby våtmark är en del av reningsverket i Eskilstuna och vid utsläppet är vattnet alltid öppet och milda vintrar brukar hela våtmarken vara öppen och ju kallare det blir desto mindre del av dammarna är öppna.

Vi hade följt rapporterna på Artportalen under veckan och sett att ju kallare det blev desto färre fåglar rapporterades. Vi hade ändå förhoppningar om att det berodde på att kylan höll fågelskådare borta, snarare än fåglar.

Gräsänder och sothönor hittade vi ganska snabbt och knipa, men sen tog det stopp. 21 minusgrader gjorde sikten ganska begränsad och vi valde att gå till matningen en bit från utloppet där en rödhake observerats regelbundet. Ganska omgående hittades den av vår ledare, men ingen annan såg den. Vi väntade ett tag, men kylan gjorde att vi behövde röra på oss, så snabbt vidare mot fågeltornet där knölsvan och sångsvan kunde hängas in. Men ingen vigg och ingen smådopping och framförallt ingen salskrake som är lite av en karaktärsfågel i Ekeby våtmark under vintern.

Vi gick tillbaka till inloppet där vi hittade en häger och en bläsandshona. Ett sista försök vid matningen gav alla deltagare utom en rödhake och nu hade alla fått lite väl kalla fötter och fingrar så vi bestämde oss för att ta ett snabbt besök vid det andra fågeltornet och sen åka hem.

Storskrakar, gräsänder och en bläsand hittade vi där. Ingen smådopping och ingen salskrake så vi stannade på 6 årskryss. På vägen hem kompenserade vi den stackaren som missade rödhaken med en dubbeltrast innan vi gjorde ett dåligt försök på turkduva inne i Västerås.

Nu blir det fönsterskådning resten av helgen. Jag väntar med att ge mig ut och skåda tills köldknäppen går över.

Årskryss

  • Sothöna
  • Knipa
  • Rödhake
  • Bläsand
  • Sångsvan
  • Knölsvan

Det jobbiga var att Benjamin fick in nötskrika på vägen hem så nu leder han över mig med sin turkduva från igår. Ska det här bli ett år då jag får jaga honom hela året.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.