Här skådar jag – Asköviken

Asköviken ligger strax sydväst om Västerås och är en grund och näringsrik mälarvik med rikt fågelliv. Stora delar av området runt viken är naturreservat och Natura 2000 och här ligger också Västerås stads naturskola.

Obsplatser och tillgänglighet

Runt viken finns en hel del anläggningar för att göra området tillgängligt och då framförallt längs den östra kanten där man hittar plattformar, grillplatser och fågeltornet. För den som har svårt att ta sig fram har stigarna grusats och breddats de senaste åren, men det är fortfarande ganska långt att gå till tornet.

För den som har lite svårt att ta sig fram kan lövstasidan rekommenderas där är det inte lika långt att gå till den spång och gömsle som går ut på Lövstamaden. En ny liten plattform har byggts till på spången och detta är nog tillsammans med tornet den mest välbesökta platsen för fågelskådare.

Mellan tornet och Lövsta ligger Rastisängen. En strandäng med vattensammlingar mot vassen. Den kan man spana av från två olika plattformar. Rastis och Stenarna.

För den som vill ha lite mer naturliga obsplatser är Rudöklippan med utsikt över hela viken något som måste besökas, men här är det långa avstånd till det mesta utom de orädda mesarna som gärna tigger matsäck.

En spång vid Tidö slott finns det också, men passa dig för att parkera vid värdshuset om du skådar där på kvällen. Då kan man bli instängd eftersom vägen bommas kvällstid. Här kan man lyssna på vassens fåglar och njuta av tärnor som fiskar över vattenytan.

Runt allt finns det en del skog, mest ädellöv men också den del barrskog på sina ställen. Mellan rastis och stora parkeringen finns det dessutom stora öppna ytor av gamla fornåkrar dit jag brukar söka mig på våren.

Arter och årstider

Gott om våtmarksfåglar av alla slag i viken och när vi har tornkampen i början av maj brukar vi få in 80-90 arter. Tidölandet söder om viken är riktigt uggletätt på våren. Mest kattuggla och en del sparvuggla.

Under vintern är tidölandet också en bra lokal för hackspett och den för oss i Västerås lite unika övervintraren dubbeltrast. Att åka ut i gryningen och lyssna på trummande hackspettar och varnande dubbeltrastar som hävdar sina revir är en riktigt trevlig start på en vinterdag.

Viken fryser till vintertid och det är inte så mycket övervintrande fåglar. Några varfåglar och fjällvråkar och så skäggmesarna som pingar i vassen.

Våren är annars Askövikens bästa tid. Då går det undan och rastande fåglar byts ut i rask takt så det gäller att hänga med. Kring valborg är ett sent besök på Rudöklippan ett måste för att få lysna på dvärgbeckasiner och strax efter kan man ha tur och höra rastande dubbelbeckasiner som spelar.

Sommartid är det ganska mycket stiltje i viken när häckningen pågår, men nattliga besök bjuder på trastsångare och vassångare, vattenrall, småfläckig sumphöna och så rördromen som tutar.

Under hösten är det främst tättingsträcket som lockar mig till Asköviken. Blåhake, rödstrupig piplärka och lappsparv är årliga, men det finns gott om annat att upptäcka. Senhösten brukar locka en hel del skrakar till viken.

Ovanliga fåglar

På en välbesökt lokal som Asköviken upptäcks givetvis en hel del ovanliga fåglar bland de årliga gästerna och häckande fåglarna. Under min tid som aktiv skådare har 12 nya arter upptäckts och alla de har varit av det ovanligare slaget.

  1. Bronsibis 2012
  2. Större beckasinsnäppa 2013
  3. Svartvingad vadarsvala 2016
  4. Ringand 2019
  5. Kungsfågelsångare 2020
  6. Svarthuvad mås 2021
  7. Svartkråka 2021
  8. Vit stork 2022
  9. Silkeshäger 2022
  10. Mongolpiplärka 2023
  11. Svarthakad buskskvätta 2024
  12. Skatgök 2024

Totalt har det observerats 265 arter i Asköviken och jag har sett 207 av dem.

Precis som med Frövisjön så har jag skapat en lista där fler personer kan vara med och fylla i sina kryss och årskryss i Asköviken.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Jd-XlrOOcI3yA2dhs2NecIfYvYdhnnQAYesySRR3LCI/edit?usp=sharing


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.