Ottenby är Sveriges, kanske hela Nordens artmässigt bästa fågellokal. Det är också en fågellokal med internationell status och för oss fågelskådare är ett besök på Ottenby en självklarhet minst en gång om året. Maj och oktober är de månader som lockar flest fågelskådare hit.
Lokalens gränser är tydliga och enkla. Allt söder om Karl X mur eller Kalle kryssmuren som vi kallar den.
Längst i norr är det åkermark och vid Sibyllas jaktstuga intill vägen brukar vi stå och spana sträckande rovfåglar både vår och höst, men framförallt under hösten kan det vara riktigt gott om rovfåglar på väg söderut här. Här ädelkryssade jag också aftonfalk som satt i en buske intill vägen.
Vid Kungsgården går fyrvägen söderut och att åka den känns som om man kommit till Afrika och att man är på safari. Gnuerna, zebrorna, girafferna och elefanterna är dock utbytta mot får dovhjortar och kor.

Här måste man åka långsamt och att ha resesällskap som kan spana av ängarna är ett tips. Man hittar för det mesta roliga fåglar här. Efter att man passerat södra lundspetsen ser man fyren och här är det gott om vadare. Rödspov är det man spanar mest efter, men det finns gott om vadare, gäss och måsfågel hela vägen ner till parkeringen.
Udden
När jag anländer till Öland brukar ett besök på Ölands södra udde, ÖSU eller udden som vi säger vara något av det första jag gör. Udden är också ofta startplatsen för dagen. Här träffar man gott om andra skådare och minglet är lika viktigt som fåglarna.
Här ligger också Ottenby fågelstation där Benjamin för tillfället är installerad som ringmärkare Under vår och höst visar de ofta upp fåglar de ringmärker vid staketet. Så håll koll om du är där. Har man ölandsbandet så får man reda på det den vägen. Annars är det bara att hålla utkik om folk börjar samlas vid staketet.

Sträckskådning från udden är ganska trevligt och som nybörjare kan man lätt få för sig att man är omgiven av mängder av duktiga sträckskådare, men jag har lärt mig att många är inlandsskådare som mig och hoppas att någon annan ska upptäcka fåglarna. Här gäller det att inte vara feg utan hittar man något spännande man inte känner igen är det bara att ta hjälp.
Gillar man trutar så är udden vid vissa vindar riktigt spännande och här kan man verkligen träna på att hitta kaspiska trutar. De finns inte alltid här, men nästan i alla fall.
När morgonkaffet är slut och restaurang Fågel Blå öppnar kan man fylla på kaffet och lämna udden.
Lunden
Minst ett besök i Ottenby lund per besök känns också obligatoriskt. Lunden är uppdelad i Södra, Mellersta och Norra lunden. Det finns parkeringar vid Södra och Norra och här finns det både dass och fikabord.
I södra lunden kan jag rekommendera en promenad upp mot Södra lundsjön där det finns ett fint och modernt fågeltorn med riktigt bra utsikt över Schäferiängarna där det går att hitta gott om fågel. Framförallt rastar här en hel del gäss både höst och vår. Längst ut ligger Sandreveln där det är riktigt fint med vadare. Den ligger dock på ganska långt avstånd från tornet så vill man skåda vadare är det bättre att lämna lunden och ta en promenad ut till stengömslet.

Norra Lunden har också ett fågeltorn, men det är i behov av en upprustning om ni frågar mig. Här brukar jag gärna skrota omkring själv. Antingen viker jag av söderut ut i mellersta lunden direkt från parkeringen eller så går jag norrut genom norra lunden. Gott om sångare, flugsnappare mm och en och annan sommargylling.
Man kan behöva spendera lite tid här så att man acklimatiserar sig med all fågelsång som är mer intensiv här än vad man är van med hemifrån.
Soluppgång och solnedgång
En fördel med Ottenby är att man har både västkust och ostkust på samma ställe. Här kan man njuta av både soluppgång och solnedgång från samma ställe.
Kryss
8 kryss har jag hängt in på Ottenby och det första var en turturduva vid kungsgården 2013 som faktiskt följdes upp med en mindre flugsnappare på samma lokal.

Här följer alla kryss på Ottenby
- Turturduva
- Mindre flugsnappare
- Småtärna
- Kaspisk trut
- Sammetshätta
- Skärsnäppa
- Gulhämpling
- Videsångare
Med tanke på hur många arter jag sett på Ottenby och hur mycket arter det hittas där årligen så är det ändå förhållandevis få kryss jag hängt in där.
Artlista
218 arter har jag observerat på Ottenby. Min bästa lokallista. Bättre än både Asköviken och Frövisjön där jag spenderar bra mycket mer tid. Men med tanke på artrikedomen på Ottenby är det inte så konstigt.
Bortsett från kryssen har jag hängt in en del annat roligt där också.
- Svartbent strandpipare
- Havssula
- Brunsångare
- Lundsångare
- Aftonfalk
- Dvärgsparv
- Prärielöpare
- Bergtajgasångare
- Rosenstare
- Citronärla
Min senaste nya art där är sädgås. Det finns två underarter av sädgås och dessa ska splittas inom kort så det blir två arter. Tajgasädgås och tundrasädgås. I mitt fall är det tundrasädgås jag sett där. Jag får väl slita lite hårdare så att jag får in tajgasädgåsen också.
Sen kommer jag att bli av med ett kryss när svartkråka och gråkråka återigen blir en enda art.
Lämna ett svar