På besök i Sápmi

Polcirkeln
Som jag nämnt i tidigare inlägg har vi hållit oss mest kring kusten och Luleå under våra sommarbesök hos min frus föräldrar. Inga längre utflykter utan det har mest handlat om att besöka bekanta och att ta det lugnt.
Om det är min 40-årskris eller vad det nu kan vara som gör mig lite mer rastlös, men i år har jag kikat runt lite på turistsajter och förberett så att vi kan vara riktiga turister. Till skillnad från min fru så är jag ingen hemvändare utan en tvättäkta sörlänning som behöver lite turistattraktioner.
Idag packade jag in familjen i bilen och körde förbi polcirkeln och vidare mot Jokkmokk där vi besökte Àjtte (Svenskt Fjäll och Samemuseum). Ett riktigt bra och informativt museum om Samekultur och om Lappland i största allmänhet. Jag rekommenderar verkligen ett besök för den som har vägarna förbi Jokkmokk. I biljetten ingick också besök på Fjällträdgården fick vi reda på när vi löst entré. Jag noterade detta och tänkte att det kan väl bli bra att äta den medhavda matsäcken i den trädgården och frågade aldrig vad trädgården var för något och var den låg.
När vi var färdiga och gick ut från museet såg vi vinterledskyltar man kunde följa till fjällträdgården och tog vår picnickorg och begav oss ut på en 600 m lång fjällvandring. Halvvägs hittade vi en lekpark vid en liten sjö och där tyckte vi att det passade bättre att käka matsäck, så fick Lilleman leka av sig lite.
Väl framme vid Fjällträdgården visade det sig vara en botanisk trädgård med enbart fjällväxter. En bäck flöt porlande igenom hela området och alla olika växtmiljöer man kan stöta på i fjällvärden fanns återskapade i denna oas nästan mitt i Jokkmokk. Även denna kan varmt rekommenderas för nordliga resenärer.
Vi fotade flitigt och hoppas att några bilder blir bra, men just nu har min fru och dotter farit till släktingar i Forshed på smyckesvisning och de fick kameran med sig, så vi får vänta med bilderna.
 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.