Sveriges minsta fågel som den oinvigde visserligen känner till, men ändå sällan ser eller hör, trots att den faktiskt är riktigt vanlig.
Att man inte ser den är inte så svårt att förstå egentligen. En liten i stort sätt oansenlig fågel som hoppar runt i täta granar. De låter visserligen så gott som hela tiden, men deras toner är höga och inte hörbara för alla människor, så de är inte så lätta att höra heller. Framförallt inte om man rör sig i grupp och pratar samtidigt.
Mitt tips är att gå ensam och tyst i skogen och lyssna, när man väl lärt sig att känna igen deras läten så blir de mycket lättare att hitta när de rastlös hoppar runt och söker föda i granar.
Att fota dem var länge en utmaning för mig. Jag försökte spela upp deras sång för att få dem att sitta still, men inte ens när de sjunger sitter de stilla så värst länge.
När jag fotade denna hade jag turen att den fångat en spindel som var ganska stor, vilket gjorde att den hade fullt upp med den och därför satt still på nära håll tillräckligt länge.

Fotad i Hagabergskogen utanför Västerås den 3 mars 2014
En bild jag faktiskt känner mig riktigt nöjd med.