Månadens fåglar – februari 2020

Ute i fält har det varit ganska lugnt i Februari, vilket också syns när man kollar fältdagboken på Artportalen.  6 rapportdagar är ganska dåligt, men så har också februari i år varit en ganska tråkig fågelmånad här hemma i Mälardalen.

Det kan också bero på att jag är aktiv som ordförande i Västmanlands OF och att februari är en månad när jag ägnar mig åt s.k pappersornitologi och representation och där har det hänt en hel del den här månaden.

Vinterfåglar inpå knuten

Hela Sverige räknar fåglar den sista helgen i januari varje år. I år räknade vi dock in i februari och vi hade en offentlig räkning den 1/2. Regn och rusk när det hela började, men efterhand så blev vädret bättre och jag kunde räkna in de flesta fåglar jag hoppats på.
Tyvärr var matningen vi brukar räkna vid bortstädad och därför fick vi med kort varsel flytta vår offentliga räkning. Det och vädret gjorde att själva räkningen inte blev så välbesökt som den brukar bli.

Rovfåglar

I mitten av månaden brukar vi ha en rovfågelexkursion och så också i år. Vi drog ut till Ängsö och fortsatte norrut. Som exkursionsledare försöker jag hålla nere förväntningarna på deltagarna. Fåglar är vilda djur och vi kan inte lämna garantier att man ska få se alla fåglar. Då är det extra roligt att kunna leverera. I år fick vi se alla de fåglar vi hade som målarter. Här har vi precis delat ut en födelsedagspresent i form av ett X på kungsörn.

Örnräkning

Precis som vi tjuvade in en januariaktivitet i början av februari så tjuvar vi också in en marsaktivitet i slutet av månaden. Den första lördagen i mars brukar vi räkna örn runt hela Mälardalen och i år inföll den första lördagen uppenbarligen i februari.

Nätverket Unga fågelskådare har fått förtroendet att ta hand om en räkning vid Frövisjön. Exkursionen var planerad sen tidigare som en vårexkursion. Några örnar kunde vi inte räkna in, men tofsvipor och snösparv var roliga observationer.

Pappersornitologen

Representation

Vinterfåglar inpå knuten, eller den stora fågelräkningen som media verkar kalla den brukar ge ett visst medialt intresse och även i år ville P4 göra ett reportage om resultatet. Det var bara att svänga förbi matningen på väg till jobbet och riva av en intervju. I år var det inga större överraskningar så det var en ganska enkel intervju med talgoxen åter i top.

I samband med räkningen hade reportern som är frilansare också bett mig att ställa upp på ett filmprojekt som han jobbade med. Det skulle bli en utbildningsfilm om hur fåglar klarar vintern. Ett riktigt roligt uppdrag och en rolig förmiddag i riktigt fint väder.

Årsmöte

Vi har också haft årsmöte i Västmanlands OF och jag fick förtroendet att fortsätta att leda föreningen och styrelsen. En roll jag så sakta börjat känna mig bekväm med. Inför det första styrelsemötet med den nya styrelsen så hade jag analyserat min roll och hur vi jobbar under möten och mellan möten. Med denna analys som utgångspunkt så har vi nu pekat ut en riktning för hur vi ska organisera oss och leda föreningen framåt. Något som faktiskt känns riktigt spännande. Det känns som om vi har vind i seglen just nu.

Ringmärkning

Under förra året togs ett beslut att vi i föreningen skulle börja med ringmärkning och vi har fått ett bidrag från BirdLife Sverige för detta. Nu har projektledaren hittat utrustningen från när det sist ringmärktes fåglar i föreningens regi, och han har också fått sin licens från RC. Nu håller vi på att leta upp en bra plats att ringmärka på och bemanna ringmärkningen under perioden maj-augusti.

Ett tufft projekt som kommer att ta mycket tid i anspråk, men jag ser som min huvuduppgift att engagera folk och se till att det finns återväxt i projektet så att ringmärkarna kan avlastas. Det ska inte bli ett projekt som blir beroende av att en och samma person är tillgänglig hela sommaren. Det ska bli ett kollektivt projekt där vi hjälps åt och ger alla möjlighet att bidra.

Till sist så har jag också fått ett trevligt telefonsamtal, men det kan jag inte berätta mer om än.

Kortfakta

Antal inrapporterade arter: 44

Antal årskryss: 6

Antal kryss: 0

Minnesvärda observationer

  • Kattuggla på skolgården igen
  • Tidig tofsvipa den 15 feb

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.