Här skådar jag – Frövisjön

Utanför Skultuna norr om Västerås ligger Frövisjön. Länge var sjön igenväxt och förstörds som fågellokal efter försök att sänka den för att skapa betesmark och åkermark. Ett ganska vanligt tilltag i naturen när Sverige och jordbruket industrialiserades. Ibland lyckades projekten ibland inte, men ytterst sällan återställde man sjöarna och våtmarkerna som förstördes.

Tack och lov har vi med tiden blivit klokare och återställer nu gamla förstörda våtmarker och 2010 när mitt skådande tog fart återställdes Frövisjön. En lokal som låg nära både jobb och hem och med en liten omväg kunde jag stanna till och skåda både före och efter jobbet.

Här kände jag mig snabbt hemma och 2011 var det inte mycket som kunde slita mig från sjön. Under våren fyllde jag mina artlistor med änder och under sommar och höst kom vadarna. De första höstarna innan växtligheten kommit upp var det en riktigt fin vadarlokal och det mesta kunde hängas in där.

Samtidigt lockade sjön till sig en hel del lite ovanligare fåglar. Först ut var en rostand 2012. Mer om ovanliga fynd längre ner.

Obsplatser

Tillgängligheten vid Frövisjön är riktigt bra men det saknades inledningsvis fasta observationsplatser i form av fågeltorn eller plattformar. Läget gjorde dock att man hade god överblick av sjön från två platser där vi samlades. Dels hade Skultuna naturklubb ett litet klubbus i en dunge vid östra delen av sjön. Dels fanns det en bommad skogsväg i västra delen av sjön.

Klubbhuset är rivet nu och ersatt med en plattform så de obsplatser vi har benämns Bommen och Plattformen. Båda ligger längs södra delen av sjön och ger bra medljus den mesta delen av tiden. Under sensommar kan kvällssolen störa vid plattformen, men det är bara om man vill skåda mot västra delen av sjön. En omgruppering till Bommen löser det problemet.

Arter och årstider

Här hittar man simänder, dykänder, doppingar och andra klassiska våtmarksfåglar. Den ringa storleken på våtmarken och den goda överblicken har gjort att vi haft ganska god koll på lokalen. Svarthakedopping häckar årligen här och brunand har häckat här vilket gör lokalen unik i Västmanländska mått. Jag har sett alla svenska arter dopping på lokalen och mest troligt har alla också häckat här även om det saknas belägg för häckning av smådopping.

Våren är som jag skrev änderna och doppingarnas tid, men det häckar också skrattmås, dvärgmås och svarttärna på lokalen även om de stundtals har det tufft med predation från havsörn och tranor.

Tidig vår rastar det en del sångsvan och gäss på lokalen, men det är ingen supemagnet. Beger man sig längre norrut i Svartådalen rastar det mångdubbelt fler. Men Frövisjön är behändig i storlek och om det stannar till något mer ovanligt som t ex fjällgås eller mindre sångsvan är de oftast lättare att hitta vid Frövisjön än vid större rastlokaler.

På sensommaren tar vadarsträcket fart och framförallt de första åren efter restaureringen var sjön en vadarlokal av rang. Nu när det växt upp mer så är det lite jobbigare att hitta de mindre vadarna, men vi har årligen besök av de flesta arktiska vadarna som passerar Sverige på väg söderut. Sandlöpare har vi dock aldrig hittat.

Under vintern är besöken vid sjön färre, både av fåglar och fågelskådare. Fjällvråk, varfågel och lite tättingar i form av snösparv, gulsparv mm kan man hitta, men som vinterlokal är sjön ganska torftig.

Totalt har det observerats 222 arter vid Frövisjön.

Ovanliga fåglar

Vi har fått besök av en hel del ovanliga fåglar vid Frövisjön sen restaureringen. Enklast visar jag det med en lista.

Vitvingad tärna – Frövisjön
 • Rostand (2012)
 • Gulkindad kricka (2013, då var den inte kryssbar)
 • Amerikansk bläsand (2013)
 • Svartand (2014, Sveriges 3:e fynd)
 • Jungfrutrana (2014)
 • Vittrut (2015, den missade jag)
 • Amerikansk kricka (2015, 2019)
 • Styltlöpare (2015, när jag var på Öland)
 • Svarthalsad dopping (2015-2019, 2023 Häckade 2015-2017)
 • Dammsnäppa (2015, min blocker på lokalen)
 • Vitvingad tärna (2017, 2023)
 • Fjällgås (2018, 2019)
 • Aftonfalk (2019)
 • Ökenpipare (2020)

Utöver dessa rariteter har vi fått larma en hel del lokala rariteter som svärta, sjöorre, röd glada, brun glada, roskarl, stäpphök, ängshök, gravand, prutgås, alfågel mm.

Min lista

Jag har skapat en lista för fler att fylla i som vi delar i en facebookgrupp. 195 arter har jag kommit upp i och trånar efter att nå 200, men det går trögt just nu. Senaste nya arten på lokalen för mig är dvärgbeckasin men jag har några vanliga kvar som borde gå att få in om jag bara är där vid rätt tillfälle. Grönsångare, större korsnäbb, forsärla, mindre hackspett och silltrut skulle göra att jag når 200.

Vill man haka på i listan så är den ett öppet google-sheet som vem som helst kan haka på.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1_uNS8rOiLla6xwd0VG5Y6ALFylm4MGWY8Vw85bVVwh8/edit?usp=sharing


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.