Helg och möjlighet till skådning i dagsljus ger oss tillfälle att åka iväg och fylla på årslistorna. Bäst lokal i närheten när vi jämförde våra luckor med artportalen var Ekeby våtmark utanför Eskilstuna.

N som inte hunnit med så mycket skådning på grund av förkylning och jobb var också sugen och med tanke på att vår bil fått en spik i foten passade det utmärkt att han hämtade upp oss på morgonen och sen var det bara att vässa blicken och öronen och börja årskryssa.

Vi tog ett första stopp vid Folkestatornet innan man kommer fram till parkeringen vid våtmarken. Där kunde vi hänga in 3 av de potentiella årskryssen jag och Benjamin hade att hämta där. Salskrake, knipa och vigg.

Vid parkeringen stod en grågås och innan vi ens hunnit börja skåda ordentligt hade vi alltså fått in 4 av 5 årskryss som vi räknat med.

Matningen i våtmarken skrämde oss dock en smula. Vad matar de med egentligen?

Vi vandrade vidare runt bland dammarna och tog en tid vid tornet och letade efter smådopping utan framgång, däremot kunde vi se fler salskrakar och en riktigt fin obs av kungsfiskare. Sen kom en forsärla lockandes över tornet. Det roligaste med den obsen var att det bara var Benjamin som reagerade. Men när han efter lite rotande i ljudarkivet väl kom fram till att det var en forsärla så ramlade poletten ned för oss andra i tornet. Visst hade vi hört den.

Vi var ganska nöjda med Ekeby våtmark nu och åkte hem mot Västmanland igen. Ett kort stopp vid Kvicksund för att försöka hitta lite sjöfågel, men bara gräsänder och gråtrutar där. Nu tog vi vägen över Rytterne och åkte mot Lundby för att försöka hitta tornfalk, men det var dålig sikt och inga tornfalkar på ladan där de brukar kunna sitta så vi drog ner i hamnen och hittade en duvhök innan vi drog vidare mot Hamre våtmark och kanske Hässlö för att lyckas hitta skäggmes. Vi kände oss dock ganska nöjda med dagen och åkte hem efter Hamre.

Vi väntade besök av min bror och en fika hos Felicia var planerad. Lagom hemma började jag detta inlägg, men då larmades en kaspisk trut nere på isen mellan Kattskär och Lögarängen så vi ursäktade min bror och drog.

Kaspisk trut och råka kunde hängas in ganska lätt, även vigg som var nytt i Västmanland för i år.

Väl hemma efter dessa två årkryss hade NPG och bror redan åkt till Felicia och jag hade inga nycklar med mig så det var bara att bege sig till Notudden där vi kunde njuta av hennes vackra utsikt i dagsljus för första gången.

Fika och besök på IKEA för att fixa hennes takbelysning hann vi med och ny belysning i hennes lilla kök fick vi upp.

Benjamin passade på att koppla in hennes TV i googlehemmet så nu vill vi till NPG:s fasa skaffa ny TV hemma också.

Senare upptäckte han dessutom att hennes lägenhet hade en smart diskmaskin så den kopplades också ihop med google home. Riktigt skönt för henne att kunna ligga i sängen och be diskmaskinen att diska. Synd bara att den inte kan tömma och fylla sig själv. Då hade jag lätt köpt en likadan.

Kryssandet dårå

Vi fyllde på riktigt bra med arter på våra årslistor idag. Värst var N som hade varit förkyld. Han tog ikapp med 13 årskryss totalt. Jag och Benjamin fick nöja oss med 6 var och sen en del på årslistan i Västmanland som Benjamin inte bryr sig så mycket om. Varfågel vid Johannisbergs vattenpark var en ny art på den lokalen för mig och det gillar jag.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.