Fåglar jag fotat – videsparv

När jag publicerade mitt förra inlägg om fåglar jag fotade upptäckte jag att jag visst skrivit om trädgårdssångaren tidigare. Så nu ligger det två inlägg om den fågeln.

En fågel jag definitivt inte skrivit om eller publicerat några foton på här på bloggen är dock videsparv.

En egentligen vanligare fågel i Sverige som tyvärr minskat en del. Den brukar dock behandlas som om den är ovanligare än vad den är. Det beror nog mest på att den är riktigt ovanlig i södra Sverige där det bor flest fågelskådare. 35 000 par uppskattas det häcka i Sverige och den häckar i norrländska sumpskogar och myrmarker. Platser som inte är så välbesökta av oss fågelskådare.

Den flyttar dessutom österut och de nordligaste drar säkert rakt över Torne älv in över Finland. I Umeälvens delta finns en fågelstation som märker en hel del videsparvar och de drar säkert rakt över Kvarken efter att de rastat i Umedeltat.

De senaste åren verkar dock något ha hänt, för nu tycker jag att fler och fler videsparvar dyker upp ända ner till Mälardalen under höstflytten. Inga jättemängder men då och då hittas någon enstaka. Vi hittade en vid vår ringmärkning vid Hamre våtmark i höstas. Tyvärr gick den inte in i näten.

Jag har haft en ganska trolig videsparv där tidigare, men den obsen var på tok för snabb för att rapporteras.

På Öland i Maj 2024 fångades en videsparv vid Ottenby och då var vi där och tittade på den och jag fick ett snabbt foto av den också.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.